Vriendelijkheid van honden komt door genetische afwijking

genetische afwijking

Honden zijn heel lief en vriendelijk naar mensen. Maar waarom eigenlijk? Wetenschappers van de universiteit Princeton toonden met een DNA-onderzoek aan dat deze vriendelijkheid komt door een genetische afwijking.

Het DNA-onderzoek die de onderzoekers uitvoerden, legde een verband aan tussen bepaalde genetische veranderingen en het gedrag, zoals de aandacht voor vreemden en het oppikken van sociale aanwijzingen.

Gesponsord

Het vriendelijke gedrag van honden wordt veroorzaakt door een afwijking in de genen: GTF2I en GTF2IRD1, die geassocieerd kunnen worden met de zeldzame Williams-Beuren-syndroom bij mensen. Het syndroom is een aangeboren verstandelijke beperking bij mensen. Mensen die hieraan lijden zijn vaak hypersociaal en kennen geen angst voor vreemden. Deze vriendelijkheid komt sterk overeen met het sociale gedrag van honden, waardoor de dieren erg trouw zijn en graag met mensen willen spelen. Door deze genetische afwijking onderscheiden honden zich ook van de wolven.

De wens van hondeneigenaren: dat honden sociaal en trouw moeten zijn, is volgens de onderzoekers een van de redenen voor de verandering van het DNA.

Gesponsord