Trotseer de winterkou

Winterkou sneeuw

De winter komt eraan en de meeste honden zijn dol op de sneeuw. Lekker ravotten en speuren naar alles wat er onder de sneeuw ligt. Maar pas goed op, want de winterkou brengt ook ongemakken met zich mee. Wij delen de meest waardevolle tips!

Voor hondenbaasjes is het belangrijk om te weten wanneer je hond het te koud heeft. De meest herkenbare symptomen van onderkoeling bij een hond zijn:

• Rillen
• Een hond die geen contact maakt
• Problemen met ademhalen
• Een zwakke hartslag

Naast onderkoeling kan je hond ook bevriezingsverschijnselen hebben. De huid van je hond wordt dan blauw en in een later stadium rood en opgezwollen. Ook is pijn aan oren, poten of staart een veel voorkomend verschijnsel.

Onderkoeling

Een natte hond heeft eerder kans op onderkoeling. Voorkom dat gesmolten sneeuw te lang in de vacht van je hond blijft zitten. Ga je met je hond naar buiten dan is het verstandig om in beweging te blijven. Stilstaan leidt tot versnelde afkoeling. Voor honden met een korte vacht is een hondenjasje of dekje een verstandige optie. Wil je toch dat jouw hond er fashionable bij loopt in de winter? Dan zijn er leuke Nederlandse en buitenlandse merken die hondenjasjes in hun assortiment hebben.

Zoutvergiftiging

In de winter wordt er zout gestrooid om de gladheid op de wegen te voorkomen. Deze pekel (zout) kan aan de poten van je hond blijven kleven. Als je hond zich schoonlikt kan hij te veel zout binnenkrijgen met fatale gevolgen. De hoeveelheid zout die fataal kan zijn voor je hond ligt tussen de 2 en 3,7 gram. De klachten ontstaan binnen 72 uur na inname en hebben diarree, braken of neurologische klachten tot gevolg. Heb jij het idee dat je hond te veel zout heeft binnen gekregen? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

De gevaren van ijs

Bij de winter hoort ook ijs. IJs is glad en je hond kan snel uitglijden. Bij het uitglijden kan je hond zijn gewrichten, spieren of botten blesseren. Oppassen geblazen dus.

EHBO

Is je hond onderkoeld of heeft hij bevriezingsverschijnselen, dan is het belangrijk dat je eerste hulp kunt verlenen.

• Breng je hond naar een warme omgeving
• Pak je hond in met dekens
• Laat je hond iets warms drinken
• Suiker helpt de energie omhoog te krijgen

En misschien wel het belangrijkste: bel direct de dierenarts!