“Szeth loopt langs de kust als een bay watcher”

Astrid (49) neemt haar hond Szeth (7), een cocker spaniel, altijd mee op vakantie! De plekken waar we geweest zijn, kan hij zich precies herinneren. Dat is zo bijzonder…

Stel jullie eens voor…
Ik ben Astrid. Mijn gezin bestaat uit mijn man en onze hond Szeth, een cocker spaniel. We wonen in eengezinswoning met een voor- en achtertuin. Ik houd van kunstschilderen, haken, breien, wandelen in het bos, op het strand en in de duinen. Natuurlijk gaat mijn lieve hond Szeth boven alles.

100_0403

Wat doen jullie graag samen?
Wij gaan graag op vakantie en onze hond gaat altijd mee. Hij heeft al aardig wat gezien in zijn leventje. Mijn moeder zegt altijd: ”hij heeft meer gezien dan ik, haha”. Wat ons altijd verbaast, is dat hij zich elke plek waar wij weer een keer naar toe gaan, precies weet te herinneren. Hij weet zijn bekende zwemplekjes en hoe hij daar naartoe moet. Hij heeft een fotografisch geheugen! Als we gaan zit hij altijd als eerste in de camper. Hij is maar wat bang dat we hem vergeten. De auto zit dan vol, maar met meer spullen voor hem dan voor ons. Het is toch net ons kind. Samen gaan we regelmatig naar het bos, maar hij is ook dol op het strand. Szeth loopt dan langs de kust alsof hij daar de “bay watcher” is. Hij kan uren stil staan in het water en als wij liggen te zonnen wil hij maar dat graag wij ook het water in gaan. Mijn man vindt het wel leuk en gaat dan met hem zwemmen of spelen met een bal. Wij gaan daarom graag met Szeth op pad, wandelen in de bergen en nieuwe plekjes zoeken is zo leuk!

Welk moment met Szeth staat je het meeste bij?
Als wij TV aan het kijken zijn dan moeten wij niet onze emoties tonen. Dan springt Szeth boven op je en gaat zo voor je zitten dat je niet meer kan kijken. Eerst vond ik dat nogal vreemd, want hij houdt niet echt van knuffelen. Hij voelt waarschijnlijk dat de film dan blijkbaar nogal heavy voor mij is. Knuffelen met Szeth zorgt er dan inderdaad voor dat ik weer rustig word. Het is zeker anders dan wanneer hij zelf bang is, want dan springt hij op schoot volledig in foetus houding.

Als puppy mocht hij los naast de camper, omdat hij altijd bij ons bleef. Niet altijd bleek al snel, want toen wij bezig waren, was hij ineens weg! Voordat wij konden gaan zoeken kwam meneer al terug gelopen. Apetrots en drijfnat. De boef. Hij was zelf de zee in gegaan. Gelukkig was het niet ver, maar dat was wel even schrikken.

Wat is zijn/haar slechtste eigenschap?
Hij steelt snoepjes koekjes en zelfs dingen die niet eetbaar zijn. Het lijkt wel steeds erger te worden en we letten daarom nog meer op. Plus dat hij momenteel, zo maar uit het niets, honden aanvalt. Het kan komen doordat hij slecht ziet en onzeker is. Wij zijn daarom ook op zoek gegaan naar iemand die hem dit kan afleren. Als hij met kinderen is moet ik er ook zeker bij blijven. Hij denkt dan dat alles kan! Verder is het een schat, ondanks zijn eigenwijze streken is het ook een grappige hond die precies weet hoe hij je om zijn vingers moet winden.

000_0017

Heeft Szeth een favoriet speeltje?
Jazeker! Zijn tennisbal is favoriet, maar ook al zijn knuffels die in een grote plastic emmer zitten. Hij kan soms echt specifiek zoeken en gaat dan helemaal met zijn kop die emmer, tot de bodem aan toe, om te zoeken. Dat is echt zo komisch. Als wij thuis komen, worden wij altijd verwelkomd met een andere knuffel die hij dan gauw pakt.

Wat is jouw gouden tip voor andere hondenbaasjes?
Kijk uit voor grasaren begin mei en juni. Dan zijn de aren droog, raken los en kruipen dan in oren en poten van honden. Als je op tijd bent, kun je het er nog uittrekken, maar als je te laat bent dan wordt het vaak dik en rood. Je hond moet dan aan de antibiotica of het moet zelfs operatief verwijderd worden. Als je hond met zijn kop blijft schudden kan het zelfs in zijn oor zitten en kan er gehoorbeschadiging optreden. Kijk dus uit!

Zijn jij en jouw hond actief op social media?
Ja, ik zet af en toe wat op Facebook van mijn hond. Wij houden contact met de fokker en medebaasjes van de cockers spaniels en de fokkers.

Wil je ook meedoen aan deze rubriek?
Mail dan naar contact@hondenbaasjes.nl o.v.v. “interview”.