Zzzzzzz. Slaap lekker!

Wat zijn ze schattig! Van die lieve honden die tevreden liggen te slapen. Wist jij dat een hond bijna de helft van zijn leven slaapt!? En wist je dat puppy’s meer slaap nodig hebben dan volwassen honden? En dat je slapende honden echt niet wakker moet maken?

Honden hebben een vergelijkbaar slaappatroon als dat van mensen. Het eerste stadium van hun slaap is rustig. De ademhaling is langzaam, hun bloeddruk gaat naar beneden en het hartritme gaat omlaag. Zodra de hond de actieve fase van hun slaap bereikt rollen ze hun ogen onder hun gesloten oogleden. Ze bewegen hun poten en blaffen of piepen soms zacht.

Hoeveel en wanneer een hond precies slaapt is afhankelijk van hoe actief hij is gedurende de dag, het ras, de leeftijd en het karakter van de hond. Puppy’s slapen veel omdat ze als ze wakker zijn zoveel nieuwe indrukken krijgen. Hij moet veel meer verwerken dan een volwassen hond en dat kost energie! Grote rassen slapen langer. Dat geldt ook voor honden in een rustig huishouden. Als bij jou de hele dag een zoete inval is, de kinderen met de hond spelen en heel veel andere activiteit is, slaapt de bulldog minder. Hij past zich aan aan de activiteit van de omgeving.

Soms slapen honden uit verveling. Je kan je hond hier tegen beschermen door hem voldoende actief te stimuleren met speeltjes, knuffelen, uitlaten of te laten spelen met andere honden. Als je hond van nature veel beweging nodig heeft en dat krijgt dan is hij wakker gedurende de dag en slaapt hij als jij dat ook doet. Mocht je hond meer slapen dan hij normaliter doet  dan kan het ook een symptoom zijn dat hij ziek is. Dan is het goed om een dierenarts te raadplegen.

Leuk om te weten:

• Honden slapen bijna de helft van hun leven vandaar de spreuk ‘zo moe als een hond’

• Dat je  slapende honden niet wakker moet maken, is ook een waarheid. 60% van alle hondenbeten bij kinderen ontstaan door het verstoren van de slaap van de hond

• Meeste honden lopen in een cirkel voordat ze gaan liggen en slapen

• Puppy’s en oudere honden dromen meer dan honden met een gemiddelde leeftijd

Slapende honden