Oefenen met hersenwerk

Hersenwerk… Je bent niet de enige die er nog nooit van gehoord heeft. Hersenwerk voor honden is een nieuwe manier om het instinct verder te ontwikkelen.  

Met Hersenwerk gaat de hond geconcentreerd en op zijn eigen manier op zoek naar iets lekkers of iets leuks dat verstopt ligt. Je kunt Hersenwerk vergelijken met denksport of braintraining voor mensen, het is leuk, ontspant en tegelijkertijd stimuleert het mentaal. Met hersentraining kun je jonge honden stimuleren om te ontdekken en oudere honden helpen fit te blijven.

Waarom Hersenwerk?
Alle honden werden vroeger gefokt met een doel. Ze werden gefokt om mee op jacht te gaan, zo konden de honden verschillende taken uitvoeren zoals waken of ongedierte bestrijden. Tegenwoordig is een hond een gezelschapsdier en worden deze vaardigheden niet meer gebruikt. Een hond werkt graag samen en Hersenwerk is een goede manier om deze vaardigheden van je hond te stimuleren.

Hoe werkt Hersenwerk?
Met Hersenwerk gaat je hond op zoek naar iets lekkers of iets leuks dat verstopt ligt onder of tussen diverse soorten materialen. Sommige frenchies gebruiken alleen hun neus om te snuffelen te duwen en te schuiven. Er zijn honden die hun neus en poten gebruiken om materiaal weg te schuiven. Welke manier jouw hond ook gebruikt, hij krijgt de kans om op zijn eigen manier het lekkers te vinden.

Welke materialen kun je gebruiken?
Je kunt werkelijk allerlei materialen gebruiken voor Hersenwerk. Denk aan: huishoudelijke spullen, afvalmateriaal, kinderspeelgoed, handdoeken of kranten. Eigenlijk is Hersenwerk een soort puzzel voor je hond!

Cursus of workshop
Je kunt samen met je hond Hersenwerk leren, dit kan door middel van een cursus of workshop. Gecertificeerde begeleiders en gevorderde begeleiders kunnen jou en je hond tijdens een cursus of workshop leren hoe je Hersenwerk het beste kunt doen. Voor een cursus of workshop Hersenwerk kun je bijvoorbeeld terecht bij “Hersenwerk voor honden”.