Mens en hond delen dezelfde genen?

Wij houden van onze honden en we zouden niet zonder ze kunnen. Waarom eigenlijk? Volgens Zweedse onderzoekers is dit waarschijnlijk genetisch bepaald!

Aan de universiteit van Linkoping hebben gedragsonderzoekers gekeken naar het contact tussen honden en mensen. Zij ontdekten vijf genen bij honden die actief worden zodra zij contact leggen met mensen. Dit blijken dezelfde genen te zijn waarover mensen ook beschikken. Het gaat hier om de genen van het sociale gedrag.

Genen
Voor het Zweedse onderzoek werd er geëxperimenteerd met ruim 400 beagles die in aanwezigheid van mensen opgroeiden. De honden moesten elke keer drie deksels optillen om een traktatie te vinden. Bij de derde opdracht was het met opzet moeilijker gemaakt voor de honden, waardoor veel honden op zoek gingen naar menselijke hulp. Op het moment dat zij dit deden vertoonden de honden afwijkende expressies.

“Onze bevindingen suggereren dat mensen en honden een genetische basis voor sociaal gedrag delen”, aldus hoofdonderzoeker Per Jensen.

Wolven
Honden werden ongeveer vijftienduizend jaar geleden een huisdier van de mens. De onderzoekers weten daarom niet of er toen ook de genetische link tussen mens en hond was, of dat deze ontstaan is met de jaren. Om daar achter te komen, willen de Zweden de genen van de wolf gaan onderzoeken. Wanneer de wolf niet over deze genen beschikt, dan is het aannemelijk dat de sociale genen die mensen en honden delen, in de loop van de afgelopen millennia zijn ontstaan.