“Linda zet zich in voor zwerfhonden!”

Linda (32) heeft door haar zoektocht naar een hond de stichting Houndation opgericht. Inmiddels heeft ze zelf drie honden in huis, Riki (4), Lara en Hana (waarschijnlijk 3 of 4 jaar oud) en zorgt ze voor goede opvang van zwerfhonden, die al jarenlang uitzichtloos in een asiel zitten, met haar stichting.

Wat is de reden dat jij je inzet voor zwerfhonden?
linda-en-haar-honden-1Bij mijn zoektocht naar een hond kwam ik erachter wat een ‘industrie’ er achter puppy’s schuil gaat. Daar wilde ik niet aan meewerken. Ook in de asiels vond ik niet de hond die ik bij ons vond passen. Toen kwam ik bij een stichting terecht. Van hen mocht ik geen hond adopteren. De reden? Omdat ik werk. (Terwijl mijn hond mee naar kantoor zou mogen). Toen heb ik besloten zelf te gaan zoeken.

Via Facebook ben ik bij een dame in Bulgarije beland en via haar is Riki naar Nederland gekomen. Ik wilde haar helpen en begon met af en toe een donatie, maar daarna ben ik zelf gaan opvangen. De twee opvanghonden bleven en toen dacht ik “voordat ik 100 honden in huis heb, is het misschien beter om andere mensen te enthousiasmeren”. Met dat doel voor ogen startte ik stichting Houndation, samen met vier vrienden die ook van dieren houden.

Gesponsord

We helpen geweldige vrouwen in Bulgarije die geheel vrijwillig in hun eigen huizen honden opvangen die zij op straat vinden. Ze kopen liever hondenvoer dan eten voor zichzelf en stellen alles in hun dagelijks leven in op de honden. Zij verdienen echt alle hulp die ze maar kunnen krijgen. Want het is ontzettend pittig om 30 honden in huis op te vangen. De honden hebben allemaal eten, aandacht en beweging nodig. Er komt veel schoonmaakwerk en medische verzorging bij kijken.

Ik ga er begin december weer heen en hoop de vrouwen zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden, maar we nemen ook voer en donaties mee naar Bulgarije. Als we terug gaan naar Nederland nemen ook weer honden en katten mee.

Welk moment met je hond(en) staat je het meeste bij?
riki-en-linda-1Riki is inmiddels 4 jaar oud, maar ik zeg altijd grappend tegen adoptanten van honden: “De moeilijkste heb ik zelf gehouden”. Want jeetje wat een sloopkogel was deze kleine pup. Ongelofelijk! Een leren bankstel, kussens, brieven van de belastingdienst… Echt alles ging door deze kleine “versnipperaar”. Dat laatste vond ik overigens minder erg, die blauwe enveloppen.
Riki heeft in 2,5 maand op straat als pup heel veel meegemaakt. Hij was zwaar ondervoed en aangereden. Er was eigenlijk geen hoop meer voor hem. De dierenarts zei: “Ik kan niets meer voor hem doen”. Nadia, degene die hem gered heeft, is toen naar een andere kliniek gegaan en heeft niet opgegeven. Zij heeft hem zo goed en kwaad als het kon laten opereren. Ondanks deze nare start en de eetproblemen is hij een lieve knuffelhond. Hij geeft mij hoop dat zelfs de ergste getraumatiseerde hond met veel liefde toch kan opbloeien en een mooi leven kan hebben. Honden zijn wat dat betreft enorm veerkrachtig.

Wat zijn jouw ervaringen met de dierenarts?
Ik heb een geweldige dierenarts, Rob van Zon, van dierenkliniek IJburglaan. Omdat wij naast honden en katten ook eenden, kippen en Vlaamse reuzen hebben ben ik heel lang op zoek geweest naar een échte goede dierenarts. Een dierenarts die de tijd neemt en veel weet van verschillende dieren. Rob is naast een hele goede arts ook nog eens ontzettend aardig want hij en Carreen, de andere eigenaar van de kliniek, helpen ook nog eens onze stichting zoveel ze kunnen.

hanaGa jij samen met je hond(en) wel eens naar een event?
Nee, zij blijven dan liever met z’n drietjes thuis denk ik.

Wat is jouw gouden tip voor andere hondenbaasjes?
Ten eerste haal je hond uit een asiel of bij een stichting. Er zijn immers genoeg dieren die een thuis zoeken, daarom ben ik tegen “vermeerdering”. Er zit vaak een economisch motief achter en je krijgt veel te weinig informatie en begeleiding. Als je dan een hond hebt, ga direct naar hondentraining. Ik ga nog steeds regelmatig met mijn honden. Ook al heb ik inmiddels drie honden “opgevoed” en ongeveer 60 honden over de vloer gehad vanwege mijn stichting, toch kun je altijd wat bijleren. Zeker als het bijvoorbeeld 10 jaar geleden is dat je een cursus hebt gevolgd. Tijden en trainingen veranderen met de tijd. Veel problemen kun je voorkomen door goede training.

Tenslotte: Als je overweegt een hond in huis te nemen, denk dan ook eens aan wat oudere honden. Een pup is leuk en veel mensen zeggen “die kan ik dan opvoeden zoals ik het wil”. Echter een pup kan ook aangeboren karaktereigenschappen hebben die er als pup nog niet zijn maar later wel komen. Daarom ben ik groot voorstander van adopteren van honden die bijv. rond een jaar oud zijn. Je weet dan iets beter hoe het karakter is. En er valt nog genoeg op een leuke manier te trainen!

lara-en-riki-1Zijn jij en jouw hond(en) actief op social media?
Yes! Mijn honden hebben een eigen Facebookpagina: Riki, Lara & Hana from Sofia with Love. En op Instagram kan je onze hele dierenstapel volgen op La Farmerette.

Uiteraard hebben wij met de stichting een website www.houndation.com en op social media. Facebook: Houndation en Instagram: Houndation_.
Wil je ook meedoen aan deze rubriek?

Mail dan naar contact@hondenbaasjes.nl o.v.v. “interview”.

Gesponsord