Lekkere lebber!

Als je laat thuis komt van het werk weet je dat er minimaal één familielid is die blij is om je te zien. Je hond loopt blij op je af en jij begint met aaien. Je knuffelt de hond en zodra je dat doet begint het likken.

In eerste instantie prima maar op een gegeven moment als je gezicht afgelikt wordt en je onder speeksel zit dan vind je het wel weer genoeg. Waarom likt een hond je vaak zo enthousiast? Heb je je dat wel eens afgevraagd? Wij geven het antwoord!

Gesponsord

Ze houden van de smaak
Honden kunnen hun baasje likken omdat ze gewoonweg de smaak van huid houden. Er kunnen etensresten op zitten, zout of zelfs bodylotion kan lekker smaken. Het is hetzelfde als wanneer de hond de vloer likt nadat je iets hebt gemorst of wanneer hij een lege schaal aflikt waarin voedsel heeft gezeten.

Genegenheid
Honden kunnen je likken omdat ze voelen dat ze een (positieve) band met je hebben. Ze leren dit als ze jong zijn. Dus als hond bij je op de bank komt en begint met likken dan is hij op zoek naar  bevestiging en genegenheid. Hij houdt dus gewoon van je!  En als je hem dan van je af duwt dan zal hij alleen maar harder zijn best doen om  je zijn genoegen te tonen.

lebber

Honger
Als je hond rond etenstijd je begint te likken dan is het bijna logisch dat hij dit doet om aan te geven dat hij hongerig is. Of misschien is wel zijn bak met water leeg. Kans is in ieder geval groot dat hij iets wil eten of drinken.

Aandacht
Je hond likt je ook wanneer hij je aandacht wil.  Misschien heeft hij al eerder je aandacht geprobeerd te trekken door pootjes te geven, te blaffen, rare geluiden te maken of een neusduwtje te geven, maar als je er geen gehoor aan geeft dan gaat hij likken. Hij vraagt dus om aandacht  of probeert je te vertellen dat hij uit moet, niet bij zijn speeltje kan of naast je wil liggen.

Nieuwsgierigheid
Bij de eerste ontmoeting met een hond  laat je hem vaak ruiken aan je hand of aan je kleren. Als reactie daarop krijgen we vaak een lik als tegenprestatie. Zelfs als je de hond al jaren kent, dan kan hij je gaan likken omdat je misschien iets hebt aangeraakt dat nieuw voor hem is en hij de ervaring graag wil proeven. Honden likken mensen dus soms puur uit nieuwsgierigheid.

Genoeg is genoeg
Afleren van aangeleerd gedrag is moeilijk. De hond heeft geleerd dat hij met likken iets krijgt wat hij graag wil hebben. Door hem een goed alternatief te bieden, denk bijvoorbeeld aan een kong met iets lekkers erin, zou je al een deel van het probleem op kunnen lossen. Echter.. Je moet er ook voor zorgen dat likken niet meer leidt tot het belonen van het gedrag. Trainen dus!

Gesponsord