Zijn de kusjes van je hond veilig?

Je houdt zoooo veel van je hond! Dus hij krijgt af en toe ook een kusje! Maar zijn de kusjes van je hond wel zo veilig voor jouw eigen gezondheid?

De dierenarts adviseert te vermijden dat je hond je gezicht likt. Hij vertelt je dan vaak over de bacteriën en parasieten die in het speeksel kunnen zitten van een hond. Toch zijn recente onderzoeken zeer verdeeld over dit traditionele advies. Het ene onderzoek stelt dat de risico’s wel mee vallen en de ander komt met vele ziektes die er uit voort kunnen komen. Dus is het likken van een hond nu een gezondheidsrisico of zorgt het juist voor genezing?

Waarom kunnen huisdieren een gezondheidsrisico vormen?
De mond en ingewanden van huisdieren zijn een broedplaats voor bacteriën en parasieten die mensen kunnen infecteren. Ze kunnen hierdoor de oorzaak vormen voor verschillende gezondheidsklachten. Ziektes die van dieren op mensen worden overgedragen, noemt men ‘Zoönose’.

Parasieten
Huisdieren zijn gastheren voor parasieten. Huisdieren kunnen prima leven met deze parasieten in hun darmen zonder dat zij tekenen van ziekte vertonen. De parasieten kunnen door worden gegeven aan de mens als de hond een mens likt of bijt. De parasieten Giardia en Cryptosporidium zijn direct besmettelijk en kunnen voor hevige diarree bij mensen zorgen.

Bacteriën
In de mond van een hond leven veel bacteriën. De meeste van deze bacteriën zijn nodig voor de gezondheid van de hond. Toch kunnen deze bacteriën bij een lik of bijt overgedragen worden op mensen. Als een mens een open wond heeft en de hond likt de wond kan het zorgen voor bloedvergiftiging en abcessen. Een dierenarts raadt je om die reden af om je door jouw hondje te laten likken.

Dokterstong?
Als een hond een wond heeft kan het sneller genezen als hij die zichzelf likt. Dat komt doordat de tong van de hond schadelijke bacteriën uit de wond verwijdert. Daarnaast wordt door het likken de doorbloeding gestimuleerd. Een lik van een hond op een wond bij mensen is absoluut niet bacteriedodend, maar bevat juist bacteriën die zeer schadelijk kunnen zijn voor mensen.

De conclusie is dan ook, wees voorzichtig met de kusjes van je hond!