Incontinentie bij honden

incontinentie

Incontinentie bij honden is een veel voorkomend probleem, zeker wanneer ze wat ouder zijn. Toch komt incontinentie ook op jongere leeftijd voor. Het kan een aangeboren afwijking zijn of te maken hebben met gedragsproblemen. Gelukkig is er in elk geval een behandeling mogelijk.

Voordat je een behandeling kiest, is het verstandig om te weten welke oorzaken er zijn. Incontinentie kan de volgende oorzaken hebben:

• Aangeboren afwijking
• Gedragsproblemen
• Langdurige blaasontsteking
• Ouderdom
• Verstopping van de plasbuis

Aangeboren afwijking

Een puppy kan geboren worden met een ectopische ureter, een afwijking van de urinewegen. Deze afwijking houdt in dat de afvoerende urinewegen van de nieren naar de blaas verkeerd zijn aangelegd. Je hond kan hierdoor de urine niet goed in de blaas houden. De ectopische ureter kan door een chirurgische ingreep worden verholpen.

Gedragsproblemen

Honden laten op diverse plekken hun urine achter als territoriale afbakening. Doet jouw hond dit op allerlei plekken in huis? Probeer je hond in dit geval weg te houden bij de ramen en deuren. Als hij voorbijgangers ziet, zal hij snel de drang voelen om zijn territorium te beschermen.

Een andere oorzaak kan opwinding of angst zijn voor een persoon of andere hond. Een hond die deze vorm van incontinentie vertoont en verder normaal kan plassen, heeft geen behandeling nodig, maar wel een gedragstraining. Door een gedragstraining leert je hond minder angstig of opgewonden te raken bij het contact met anderen.

Langdurige blaasontsteking

Een langdurige blaasontsteking kan leiden tot littekens en het uitrekken van de blaas, waardoor je hond een sterke drang voelt om op alle plaatsen te plassen. Heeft je hond een blaasontsteking, dan kan de dierenarts antibiotica voorschrijven. Wanneer dit geen oplossing biedt, kun je ook homeopathische middelen proberen.

Ouderdom

De meest voorkomende vorm van incontinentie is die van oudere honden. De sluitspier bij oudere honden verliest zijn kracht, waardoor je hond constant urine druppelt. Je kunt homeopathische middelen proberen om het probleem op te lossen, maar dit werkt niet altijd. Soms kan ook de dierenarts medicatie voorschrijven die de incontinentie kan verminderen. Helpt dit ook niet? Dan is de enige oplossing vaak een luier aandoen.

Verstopping van de plasbuis

Een verstopping van de plasbuis door blaasstenen, ofwel struvietkristallen, kan ook leiden tot incontinentie bij je hond. Door de blokkade raakt de blaas van je hond sneller vol en begint urine te lekken. Raadpleeg in dit geval de dierenarts.