Honden kunnen helpen bij PTSS

Een hond is je beste maatje: iemand die er altijd voor je is en je aandacht en vertrouwen geeft. Voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan een hulphond zorgen voor rust, regelmaat en bewegingsvrijheid. Maar voor wie is een PTSS-hulphond nu precies en hoe helpt een hond? Wij zochten het voor je uit.

Een PTSS-hulphond is een signaleringshond met een extra zintuig om stress te ontdekken bij zijn baasje die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen. Deze hulphonden helpen veteranen en andere geüniformeerde beroepskrachten, zoals politiemensen, brandweerlieden en ambulancepersoneel. Mensen met PTSS kampen vaak met angstaanvallen, nachtmerries, slapeloosheid, een sociaal isolement of hebben andere PTSS-klachten.

Hulphonden
PTSS-hulphonden zijn vaak golden retrievers, labrador retrievers en kruisingen hiertussen. Hun rustige en baasgerichte karakter maakt ze erg geschikt als PTSS-hulphond. Ze zijn intelligent en werken graag met mensen. Een hond moet erg gefocust zijn op zijn baasje om stress op te merken en de situatie te verbeteren.

Een PTSS-hulphond leert de opbouw van stress bij het baasje te herkennen in fysieke uitingen, zoals het trillen van een knie. Hij kan leren om zijn baas, indien nodig, weg te gaan uit een stressvolle situatie, vormt een barrière tussen zijn baas en andere mensen en houdt hem door het reflecteren van zijn gedrag een spiegel voor als hij onrustig of zenuwachtig is. Maar ook ’s nachts staat de hond voor zijn baasje klaar. Een PTSS-hulphond maakt de baas namelijk wakker bij de eerste tekenen van een nachtmerrie en voorkomt hiermee herbeleven van slechte herinneringen. De baasjes van een PTSS-hulphond leren samen met hun hond opnieuw deelnemen aan de maatschappij.

Naast de specifieke PTSS-hulphonden zijn er ook hulphonden voor ADL, epilepsie en therapie.

Wil jij meer weten? Kijk dan eens bij de volgende organisaties:
Hulphond Nederland
KNGF Geleidehonden