Gedrag: afleren op de bank te liggen

Gedrag afleren - bank liggen

Je hond op de bank. Gezellig of vervelend? Voor iedereen is dat anders. Wij vinden het heerlijk als onze honden  avonds bij ons komen liggen. Minder ruimte op de bank nemen we dan voor lief.. Maar al die haren op de bank.. daar worden we minder blij van. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun hond niet op de bank te laten liggen. Maar wat als je hond  dan zo’n slimmerd is, toch iedere keer weer op die bank te klimmen? Als je even niet kijkt of als je niet thuis bent? Hoe leer je dit hem af?

Puppy
Als je een puppy hebt, dan kun je vanaf het begin er al voor zorgen dat hij de bank niet ontdekt als fijne plek. Hoe verleidelijk het ook is.. neem je puppy niet op schoot terwijl jij op de bank zit. Op een gegeven moment wordt hij te groot voor op je schoot en de volgende stap is dan eerst een pootje, daarna ook zijn buikje en vervolgens zijn hele lijf op de bank. Vanaf dag 1 zorg je er dus voor dat je puppy de bank niet gaat associëren met iets fijns (namelijk aandacht en op schoot liggen). Als je niet thuis bent, doe je puppy dan in een bench. Zo voorkom je dat hij op eigen houtje de bank gaat ontdekken.

Gesponsord

Afleiden
Als je een hond hebt die al regelmatig op de bank probeert te springen, dan is er werk aan de winkel! Als je erbij bent en je ziet dat je hond op de bank wil springen, probeer dit dan te voorkomen door er iets anders voor in de plaats te zetten. Bijvoorbeeld door hem af te leiden met een speeltje dat hij leuk vindt. Je kunt ook een commando gebruiken dat hij al goed kent. Bijvoorbeeld “zit”. Als je niet thuis bent, dan is het slim om je hond in een ruimte te laten waar geen bank staat. 

Afleren
Is de bank inmiddels de favoriete plek van je hond geworden? Stuur hem dan iedere keer dat hij op de bank springt van de bank af. Wees daarin heel consequent. Eén keer het toch toelaten omdat hij toevallig ziek is of heel lief kijkt, kan weken training tenietdoen.

Ben je niet thuis? En is er geen andere mogelijkheid je hond in dezelfde ruimte te laten als die waarin de bank staat, leg dan spullen op de bank zodat hij er niet meer op kan. Zorg ervoor dat zijn eigen plek een hele fijne is. Soms gooit de hond de spullen van de bank af en tref je hem toch heerlijk slapend op je bank aan als je weer thuiskomt, maak dan een aantal grote spullen (bijvoorbeeld stoelen) aan de bank vast.

Soms heeft het een lange adem nodig. Maar als je consequent blijft, dan is het goed mogelijk je hond dit ongewenste gedrag af te leren.

Gesponsord