EHBO: bloed overgeven

EHBO - bloed spugen

Is een hond die bloed overgeeft altijd een noodgeval? Moet je een hond die bloed overgeeft altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen of kan het wachten? Dit verschilt per situatie en hangt af van een aantal factoren…

Bah, een hond die overgeeft is niet iets waar je als baasje erg blij van wordt. Jij mag het namelijk weer opruimen! Het klinkt misschien een beetje vies, maar je moet goed naar het braaksel kijken. Hoe het braaksel er uitziet, kan jou vertellen of het om een noodgeval gaat of dat het een klein probleem is.

Klein probleem

Is het slechts een draadje bloed of een paar rode stukjes in het braaksel? Een kleine hoeveelheid rood bloed kan veroorzaakt worden door een eenvoudige maagirritatie. Sommige honden hebben snel een geïrriteerde maagwand en daar kunnen kleine bloedinkjes ontstaan. Normaal gesproken is dit niet ernstig en kun je gerust een dag wachten voordat je contact opneemt met de dierenarts. Houd je hond goed in de gaten! Wordt het toch erger? Bel dan alsnog de dierenarts.

Noodgeval

Bij sommige gevallen van bloed overgeven, is een onmiddellijke reis naar de dierenarts of de spoedkliniek van toepassing.

Helderrood of zwart
Het overgeven van helderrood bloed kan duiden op een grote hoeveelheid bloedingen. Is het bloed dikker en oogt het zwart of donkerbruin, dan zijn de bloedingen al langere tijd aan de gang. Vergis je niet en neem dit altijd serieus.

Verandering in gedrag of medicatie
Een andere factor is het gedrag van jouw hond. Gedraagt je hond zich vrij normaal, op het braken na, of is je hond suf, slaperig en depressief? Bij een hond die bloed spuugt en ook nog eens ziek oogt, moet je direct actie ondernemen. Zelfs midden in de nacht! Heeft je hond een medisch probleem en krijgt hij medicatie? Neem dan ook direct contact op met de dierenarts.

Overige bloedingen
Bloedingen die vanuit neus, mond of ontlasting komen, moet je altijd serieus nemen. Gebeurt het tijdens kantooruren: bel altijd jouw dierenarts en beschrijf goed wat je gezien en geconstateerd hebt. Gebeurt het buiten kantooruren dan moet je de bovenstaande factoren in acht nemen.