Bend to Assent: Train positief gedrag van je hond!

Bend to Assent - Header

Bend to Assent is een nieuwe methode om het gedrag van je hond op een positieve manier te beïnvloeden. Wij spraken met de ontwikkelaar van de methode, Mandy van Gelder van Hondencentrum WRAF.

Bend to Assent (BTA) betekent letterlijk: (om)buigen naar toestemming. Met de BTA methode leren eigenaren een nieuwe, positieve manier van omgaan met hun hond. Een hond zal, bij het zien of horen van bijvoorbeeld een andere hond, kat of fietser, eerst toestemming vragen om er heen te mogen gaan, in plaats van zelf actie te ondernemen.

Gesponsord

Mandy van Gelder, gedragstherapeute sinds 1995 en eigenaar van Hondencentrum WRAF, ontwikkelde de bijzondere methode Bend to Assent. Mandy heeft zelf 5 honden een Mechelse herder, een Rhodesain Ridgeback, een kruising Weimaraner en twee kruisingen Weimaraner en Akita. Zij trainde jaren met agressieve honden en vond het een uitdaging om deze honden zo positief mogelijk te trainen.

Mandy vertelt: “De uitdaging lag voor mij bij het eigen initiatief van de hond, want wat als het mij lukte om de hond zover te krijgen dat hij uit eigen beweging het gewenste gedrag zou laten zien? Dat zou fantastisch zijn! En dat is gelukt. De BTA methode is een natuurlijke, positieve en hondvriendelijke leermethode, puur gebaseerd op de natuurlijke manier van leven en het communiceren van wolven. Een hond zal bij het zien van een prikkel (kat, hond, fietser, jogger enz.) zichzelf melden bij de eigenaar en toestemming vragen om erheen te mogen. Het is een fantastische wijze om de band met je hond verder uit te bouwen tot een bijzondere samenwerking.”

De methode blijkt geschikt voor alle honden en is niet rasgebonden. Van een Franse bulldog tot een Rhodesain Ridgeback elke hond kan positief beïnvloed worden om zijn gedrag te veranderen. “De methode is gebaseerd op de taal van de hond en zal daardoor makkelijk door elke hond worden opgepakt” aldus Mandy. Ervaring leert dat je in één week al veranderingen ziet bij je hond en binnen twee weken kan het volledige resultaat worden behaald. Hiervoor zijn dan ook speciale BTA workshops die hondenbaasjes in groepsverband of privé kunnen volgen.

Nieuwsgierig naar hoe Bend to Assent werkt? Bekijk het voorbeeldfilmpje…

De reacties op de methode zijn overweldigend positief. Mandy vertelt: “Het is een leermethode waarbij zowel de eigenaar als de hond op een vriendelijke, intensieve en belonende manier aan het werk worden gezet. Het leuke van de BTA methode is dat elke hond het geweldig vindt!”

Geïnteresseerd?
Wil jij zelf aan de slag met Bend to Assent? Op de website van Hondencentrum WRAF kun je het instructieboekje “Bend to Assent” aanschaffen voor € 15,00.

Hondenbaasjes kunnen zich ook aanmelden voor de BTA methode via de website van Hondencentrum WRAF of contact opnemen met Mandy van Gelder door te bellen naar 06-25397590.

Bend to assent - introductieboekje

Sinds kort is het mogelijk voor hondentrainers/liefhebbers om de BTA instructeursopleiding bij WRAF te volgen om op deze manier nog meer mensen kennis te laten maken met de Bend-to-Assent methode.

Hebben jij en je hond een Bend to Assent training gevolgd? Deel jouw ervaring met ons op Facebook!

Gesponsord